15

JAN

Het Lerarenontwikkelfonds gaat door

LOF-update januari 2020

Een speciale nieuwjaarswens van, voor en door leraren Michèl de Vries en Renda Wolthuis! In december heeft de Tweede Kamer besloten dat er dit jaar 1 miljoen ter beschikking wordt gesteld voor LOF. We hopen binnenkort meer te weten. Houd de LOF-website in de gaten voor de meest actuele informatie.
Namens alle meewerkende LOF-leraren wensen we jou een goed nieuwjaar toe, vol onderwijsvernieuwing!

Eerste LOF-regiolab is een feit

Eind november wisselden enthousiaste onderbouwleraren en studenten kennis en ervaringen uit over onderwijsvernieuwingen in het PO. Het eerste LOF-regiolab was hiermee een feit. Lees hieronder alles over deze inspirerende middag. Op 14 april staat het volgende LOF-regiolab gepland, met als onderwerp tweetalig onderwijs. Bekijk het nieuwsbericht hieronder voor meer informatie en het aanmeldformulier.

Heb je zelf interesse om een LOF-regiolab te organiseren? Kijk dan op www.lerarenontwikkelfonds.nl/regiolab

LOF doet leraar goed!

In opdracht van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap is een onderzoek uitgevoerd naar de waarde van LOF. Met een positieve uitkomst als gevolg: LOF doet de leraar goed! LOF-leraren zijn tevreden tot zeer tevreden over de ondersteuning die wordt geboden door LOF. Een mooie bevestiging van de waarde van LOF. Benieuwd naar de rest van de resultaten? Bekijk hieronder het volledige onderzoek.

LOF en de ontwikkeling van krachtig leraarschap

Ook de LOF leraar-onderzoekers volgen het LOF al meerdere jaren en herkennen de positieve bevindingen uit het SEO-onderzoek. De leraar-onderzoekers hebben sinds de start in 2016 jaarlijks onderzocht hoe LOF bijdraagt aan de ontwikkeling van leraren en krachtig leraarschap. De uitkomsten van drie onderzoeken gedurende de schooljaren 2016/2017, 2017/2018 en 2018/2019 zijn nu samengevat in een infographic. Bekijk 'm hieronder.

Professionele ruimte voor elke leraar

Michèl de Vries, ondernemend in onderwijs, is 25 jaar werkzaam in het onderwijs en sinds enkele jaren nauw betrokken bij LOF. In zijn artikel voor Zorg Primair (CNV onderwijs) vertelt hij over de weg die hij als leraar bewandelt en deelt hij zijn nieuwjaarswens: een wens voor meer ‘krachtig leraarschap’. Aan de inzet van de leraren ligt het volgens hem niet: zij pakken hun professionele ruimte wanneer die geboden wordt. Met steun van de minister en draagvlak in de Tweede Kamer ziet hij het nieuwe jaar met vertrouwen tegemoet. Lees het volledige artikel hieronder.

In de spotlight: LOF-coach Antoinette Donkers

Als coach van LOF-leraren heeft Antoinette Donkers al heel wat mooie onderwijsvernieuwingen voorbij zien komen. Ze helpt leraren scherp naar hun eigen project te kijken, stelt kritische vragen en geeft persoonlijke coaching. ‘Zo krijgen leraren meer lucht en vertrouwen in hun traject. Belangrijk, want zij zijn de spil in onderwijsinnovatie.‘ Wij stelden vijf onderstaande vragen aan deze gedreven leraar en coach.

Bouwen aan waardevolle netwerken

Naar onderwijsontwikkeling is al veel onderzoek gedaan en er is ook al veel toegepast in de praktijk. Er zijn veel netwerken die zich bezig houden met het delen van relevante kennis voor leraren. Het is daarom  zinvol voor leraren om bekend te raken met verschillende platformen en netwerken. Het onderstaande overzicht helpt je hierbij op weg. Op 22 januari gaan alle leraren die op dit moment een LOF-initiatief uitwerken, tijdens een LOF-lab, aan de slag met netwerken. Een groot aantal van deze netwerken zijn op deze dag aanwezig om zich kenbaar te maken en kennis te delen.

De week van… LOF-onderzoeker Robert-Jan Gruijthuijzen

Robert-Jan Gruijthuijzen is sinds 2016 een van de leraar-onderzoekers van de LOF-onderzoeksgroep. Samen met vijf andere leraren doet hij onderzoek naar de opbrengsten van LOF en welke factoren krachtig leraarschap stimuleren. Als docent filosofie geeft hij les aan het Udens College. Zijn school stimuleert zijn onderzoekende vaardigheden, niet alleen via LOF maar ook door deelname aan het congres van Eapril, de Europese vereniging van praktijkonderzoekers voor onderwijsontwikkeling. In de onderstaande blog neemt hij je mee op zijn reis naar het meest recente Eapril congres in Estland.

Blijf op de hoogte

Wil je direct op de hoogte zijn van alle laatste ontwikkelingen rondom LOF?  Volg ons dan op Facebook, Twitter en LinkedIn.