Opleiding Expert Slimme Peuters en Kleuters
14 APR

Voor slimme peuters en kleuters is het belangrijk dat hun ontwikkelingsvoorsprong tijdig gesignaleerd wordt. Het vroeg herkennen van de signalen is van belang voor een optimale ontwikkeling.

Bij ieder kind verloopt de ontwikkeling anders en verschilt het tempo. Zo zijn er kinderen die zich sneller ontwikkelen dan gemiddeld. Van een 2.5-jarige verwachten we dat hij het leuker vindt om een houten insteekpuzzel te maken, dan een puzzel van 50 stukjes. Van een 4-jarige verwachten we dat hij/zij het leuker vindt om in de bouw- en of huishoek te spelen dan bezig te zijn met levensvragen zoals bijvoorbeeld: “Waar komt de zon vandaan.”  Een peuter en een kleuter moet en mag zichzelf zijn en dat is niet anders voor een peuter of kleuter met een ontwikkelingsvoorsprong. Goede begeleiding van deze peuters en kleuters moet aansluiten bij de persoonlijkheid en ontwikkelingslijn van het kind.

PEDAGOGISCH MEDEWERKERS EN KLEUTERLEERKRACHTEN
Pedagogisch medewerkers en kleuterleerkrachten zijn nauw betrokken bij de ontwikkeling van de kinderen in hun groep. Daarom is het belangrijk dat zij weten hoe te kunnen aansluiten bij de behoeftes van de peuter en kleuter met een ontwikkelingsvoorsprong. De opleiding tot Expert Slimme Peuters en Kleuters is er speciaal op gericht om pedagogisch medewerkers en leraren te leren hoe ze deze kinderen en hun ouders beter kunnen begeleiden.

De opleiding wordt al vanaf 2015 gegeven. In het jaar 2020-2021 is er voor het eerst een mix gemaakt voor experts van peuters èn kleuters. De uitwisseling tussen de twee groepen wordt als waardevol ervaren en zal op deze manier de doorgaande ontwikkelingslijn voor de slimme peuters en kleuters kunnen zorgen.

De opleiding is ontwikkeld en wordt gegeven door Willeke Rol van Bright Kids en Marijne Sammels van Coach in beeld.

Opleiding Expert Slimme Peuters en Kleuters

Reacties van pedagogisch  medewerkers die deelnamen aan de opleiding:

“Een verrijking! Zowel voor mij als voor de kinderen en ouders waar ik mee werk. En dan niet alleen voor de pientere peuters, maar voor ieder kind met zijn / haar eigen talenten.  Dat is zo belangrijk op mijn werk bij specialistisch verpleegkundig kinderdagverblijf De Schavuiten, waar ik werk met een gemengde groep kinderen. Wat is het fijn om achter het gedrag te kunnen kijken en nu ook echt alle kinderen te kunnen ondersteunen in hun ontwikkeling. Het volgen van de opleiding in 2017 voor pientere peuters heeft voor waardevolle gesprekken met kinderen, ouders en begeleiders gezorgd. Ieder kind nu ECHT kunnen zien, dat is waar ik mij nu echt voor in kan zetten in mijn werk. Ik heb mij afgelopen anderhalf jaar naast mijn werk in de kinderopvang, ook als zelfstandige ingezet in de begeleiding van pientere peuters en kleuters. De opleiding heeft dus voor mij, maar zeker ook voor veel kinderen nieuwe deuren geopend. 
Goed om te horen en te lezen dat het zo goed gaat met de opleiding! Ga zo door!”

Eveline Noordermeer 

Pedagogisch medewerker.

 

“De opleiding Peuter expert heb ik in 2018 gevolgd, een opleiding waar ik nog steeds veel aan heb tijdens mijn werk in de kinderopvang. De eerste les was ik gelijk al heel enthousiast, er kwam veel op me af maar ik kreeg er steeds meer zin in om aan de slag te gaan met kinderen. Eerst opzoek naar een kindje met een eventuele voorsprong en ouders die het leuk zouden vinden als ik met hun kindje aan de slag zou gaan gedurende de opleiding.

Na een scriptie geschreven te hebben wat heel leuk was maar ook best veel werk en vervolgens de opleiding af te ronden te hebben kon ik in de praktijk aan de slag. Samen met een andere collega die ook de opleiding heeft gevolgd hebben wij binnen onze organisatie een workshop gegeven en we proberen zo veel mogelijk kindjes te begeleiden op onze groepen. Al met al super leuk en interessant om deze opleiding te volgen en het levendig te houden door ermee aan de slag te gaan maar ook conferenties te bezoeken voor hoogbegaafdheid.”

 

Claudy Renssen

Pedagogisch medewerkster

 

In de opleiding Expert Slimme Peuters en Kleuters komen alle aspecten van het signaleren en begeleiden van jonge kinderen met een ontwikkelingsvoorsprong aan bod. De opleiding duurt een jaar en bestaat uit 10 bijeenkomsten van 2,5 uur. Tussen de bijeenkomsten door werkt iedereen aan praktische opdrachten die direct in de praktijk uitvoerbaar zijn. Bij de opleiding is ook een uitgebreide set materialen inbegrepen. De opleiding wordt afgerond met een schriftelijke opdracht en een korte presentatie in de groep.

Wil je meer informatie over de opleiding? Neem dan contact op met willeke@brightkids.nl  of marijne@coachinbeeld.com

Opleiding Expert Slimme Peuters en Kleuters
Opleiding Expert Slimme Peuters en Kleuters

Data voor de nieuwe opleiding schooljaar 2021-2022:

 

Datum

Tijd

Di 08/06/2021                   17.30- 18.30 u kennismaking

Di 14/09/2021                   16.00- 18.30 u

Di 05/10/2021                   16.00- 18.30 u

Di 09/11/2021                   16.00- 18.30 u

Di 07/12/2021                   16.00- 18.30 u

Di 18/01/2022                   16.00- 18.30 u

Di 15/02/2022                   16.00- 18.30 u

Di 15/03/2022                   16.00- 18.30 u

Di 12/04/2022                   16.00- 18.30 u

Di 17/05/2022                    16.00- 18.30 u

Di 14/06/2022                    16.00- 18.30 u