In het PRE-programma is een onderwijsblok met Design Thinking (DT) ontwikkeld. De ontwikkeling van het blok heeft twee componenten. Aan de ene kant zijn vier universitair docenten getraind om groepjes PRE-studenten te leren hoe Design Thinking werkt. De andere component was het Design Thinking traject in het onderwijsblok met de PRE-studenten.
Design Thinking is een methode om op een nieuwe, mens- en praktijkgerichte manier problemen op te lossen. De methode leert kinderen en adolescenten op een frisse manier naar problemen te kijken en creatieve oplossingen te bedenken. Je stimuleert leerlingen om te leren van fouten en mislukkingen en zichzelf structureel te verbeteren gebaseerd op de vijf stappen van Design Thinking: empathize, define, ideate, prototype, test.

Van sturen naar coachen
VO docenten Ivo Klap en Yfke de Jong van het Bonaventura College Burggravenlaan zijn experts in DT projecten in de klas en zij verzorgden de cursus. De training leverde de docenten veel inzicht op in hun huidige aanpak van begeleiding van studenten. In de training was veel aandacht voor wat wel en niet handig is in het begeleiden van het DT proces. En dat is best spannend als je gewend bent om veel sturing te geven in je begeleiding!
Non-stop creatief
De PRE-studenten van het Pre-University College hadden vier uitdagingen waar ze mee aan de slag gingen onder begeleiding van de inmiddels getrainde docenten: De sociale waarde van de Haagse markt, Diversiteit in de klas, Plastic afval op school en Haagse Verhalen. De PRE-studenten hebben voor de verschillende uitdagingen verschillende oplossingen bedacht. Maar voordat ze tot een goede uitgewerkte oplossing kwamen hebben ze eerst onderzocht voor om wie het ging en wat het probleem precies was. Tijdens het proces konden de PRE-studenten in de ideate-fase een creativiteit non-stop aanzetten om tot wilde ideeëen voor oplossingen te komen. Aan het einde van de prototype fase kwamen we helaas in de intelligente lockdown terecht en hebben de PRE-studenten een verslag geschreven over hun DT proces.
Lees meer op https://www.universiteitleiden.nl/pre-college/pre-den-haag/programma/blok-ii-urban-design-lab