17

MEI

Jonge Ouder Academie

Jonge Ouder Academie

De eerste JOA in de Merenwijk

Door Nanouk van Zomeren, Smallsteps

De "Jonge Ouder Academie"(JOA), gericht op 3-6 jarigen is een innovatieplan van De Leidse Aanpak. Deze leert pedagogisch medewerkers en ouders van kinderen in deze leeftijdsgroep om zich in te leven in de creativiteit en leergierigheid van hun kinderen en daarop in te spelen. Wij zijn met een heel groot deel van het team, Smallsteps Compagnon, naar de informatieavond geweest en daarna hebben we deelgenomen aan de speelochtend.

We hebben daar nog meer geleerd en gezien hoe je kinderen, die allen uniek zijn, zelf kan laten ontwikkelen, bedenken en hun creativiteit kan laten ervaren. Op de groepen spelen we met de kinderen samen, maar vaak geleid door een kind zelf. Of een groepje kinderen is in de bouwhoek aan het bouwen, wij kunnen er dan bij gaan zitten en stellen bijvoorbeeld vragen als; wat gebeurt er als je dit of dat weghaalt of als je dit of dat erbij zet.

Jonge Ouder Academie

Bijvoorbeeld als je een kind vraagt om iets te ordenen, dan kunnen daar heel verassende zienswijzen uitkomen. Onlangs was er op de groep een spel in de bouwhoek waarbij twee meisjes de nopper aan het ordenen waren op kleur. Ze hadden hoopjes gemaakt van dezelfde kleuren. Toen ik een paar blokjes met twee kleuren erbij legde en vroeg waar die dan bij hoorden, hebben ze steeds de twee kleuren van de twee-kleuren-blokjes bij elkaar gevoegd. Zo kreeg je dus de helft aan stapeltjes. Eén van de twee meisjes zei daarna dat je dat kan doen met alle kleuren en dat er dat steeds minder stapeltjes komen. Slim vind ik.

Eén van de slogans van Smallsteps is; Kinderen ontdekken de wereld bij Smallsteps, en dat laat je met de JOA-aanpak ook bij elk kind op zijn eigen creatieve manier gebeuren.

De volgende Jonge Ouder Academie vindt plaats in november.